• 17 JAN 19
  • 4
  Mladi od ove godine nisu dužni plaćati porez ako prvi put rješavaju stambeno pitanje

  Mladi od ove godine nisu dužni plaćati porez ako prvi put rješavaju stambeno pitanje

  Od 1. januara 2019. godine u Kantonu Sarajevo na snagu stupa novi Zakon o porezu na promet nekretnina i porezu na naslijeđe i poklone, koji je Skupština Kantona Sarajevo usvojila prošle godine, ali je njegova primjena odgođena do 2019. godine.

  Kako je definisano novim Zakonom građani će od 1. januara plaćati porez prilikom nasljeđivanja po stopi od osam posto i poklanjanja nekretnina po stopi od 10 posto. Ovog poreza će biti oslobođeni nasljednici prvog nasljednog reda, bračni partner kada nasljeđuje u drugom nasljednom redu, roditelji ostavioca i kada nasljeđuju djeca bez oba roditelja ako se nalaze na redovnom školovanju.

  Jedna od novina u Zakonu, a koja ide na ruku mladim ljudima koji osnivaju porodicu je da Porez na promet nekretnina se ne plaća u slučaju kada državljanin Bosne i Hercegovine do 38 godina starosti, koji ima prebivalište na području Kantona, i koji nema nekretnine u svom vlasništvu, prvi put kupuje stan ili kuću kojom rješava svoje stambeno pitanje i to za površinu do 30 m2 za prvog člana domaćinstva, a za svakog narednog člana domaćinstva uvećava se za 15 m2 , a kojima se smatraju bračni drug i njihova maloljetna djeca.

  To znači da će mladi bračni par biti oslobođen plaćanja prvih 45 kvadrata svoje nekretnine, da će par s jednim djetetom biti oslobođen prvih 60 kvadrata svoje buduće nekretnine. Ukoliko su nekretnine veće površine od zbira uvaženih kvadrata u odnosu na broj članova domaćinstva, razlika će se uzeti kao osnova za standardni porez od pet posto.

  Plaćanja poreza su oslobođene porodice šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i boraca koji su u Oružanim snagama RBiH proveli najmanje 24 mjeseca za vrijeme oružane agresije na BiH, a rješavaju svoje stambeno pitanje prvi put kupovinom stana ili kuće.

  U Zakonu je navedeno i da korisnik lizinga nekretninu stiče od lizing kompanije nakon isteka lizing perioda.

  Dalje je navedeno da Porez na poklon ne plaćaju: Država Bosna i Hercegovina, Federacija Bosne i Hercegovine, kantoni, općine, njihovi organi, upravne organizacije i javne ustanove čiji je osnivač Kanton, vjerske zajednice, vakufi, vjerske zadužbine, zaklade, djeca, bračni partner i roditelji poklonodavca i djeca bez oba roditelja koji se nalaze na redovnom školovanju.

  Zakonom je regulisano mjesto plaćanja poreza. Tako da Porez na nasljeđe i na poklon primljene nekretnine plaća se prema mjestu gdje se nekretnina nalazi. Porez na nasljeđe i na poklon primljene pokretne stvari plaća se prema mjestu prebivališta poreznog obveznika ukoliko ima prebivalište u Kantonu.  Ako porezni obveznik nasljeđene i na poklon primljene pokretne stvari nema prebivalište u Kantonu porez se plaća prema mjestu prebivališta ostavioca, odnosno poklonodavca.

  Za sve koji prekrše Zakon određene su i kaznene odredbe. Novčanom kaznom za prekršaj u visini od 3.000 KM do 10.000 KM kaznit će se fizičko i pravno lice ako članovima komisije ne omogući pristup nekretninama i pokretnim stvarima radi utvrđivanja vrijednosti nekretnina i pokretnih stvari, ako ne podnese prijavu za utvrđivanje porezne obaveze u roku i na način propisan ovim zakonom, ako utvrđeni porez ne plati u propisanom roku. Novčanom kaznom za prekršaje propisane stavom ovog člana kaznit će se i odgovorno lice u pravnom licu, u visini od 5.000 KM do 10.000 KM. Novčanom kaznom za prekršaj u visini od 3.000 KM do 10.000 KM kaznit će se notar, organ uprave i sud zbog nedostavljanja ugovora i rješenja u propisanom roku.

  Ostavite komentar →
 • Posted by Nikola Pandžić on 15. February 2019., 20:48

  Poštovani,

  vrijedi li ovaj zakon za Mostar?

  Hvala..

  Reply →
  • Posted by Mirsada on 16. February 2019., 18:17
   in reply to Nikola Pandžić

   Poštovani, zakon vrijedi za Kanton Sarajevo. Pozdrav!

   Reply →
   • Posted by Enis on 1. June 2020., 15:28
    in reply to Mirsada

    Sta je sa onima koji su kupili stan u septembru 2018 a uplatili porez u novembru 2018 koji nisu cekali kao ostali sto su kupili krajem 2018 stan da plate porez . Ti danas su oslobodjeni placanja poreza a cak su prije kupili stan (nekad juni)?

    Reply →
 • Posted by Alma Okan on 21. July 2020., 16:49

  Molim vas za odgovor kucu koju je miz moje kcerke kupio prije braka je prodao i sada su kupili stan.Pitanje da li je moja kcerka oslobodjena placanja poreza na ovaj novi stam posto prvi put kupuje nektetninu.Hvala

  Reply →

Leave a reply

Cancel reply

Photostream