finansije

Financijsko savjetovanje od strane vrhunskih stručnjaka ?

Prihodi i rashodi – crno na bijelo – Ono što rijetko ko čini jeste upravo ovo: stavite na papir sve svoje osnovne troškove, kao što su režije, prehrana, dugovanja i sl. (uračunajte sad u njih i ratu otplate kredita) i prihode (sve što zaradite) i sagledajte hoćete li moći da pratite te brojke a da opet na uđete u prekoračenje. Ukoliko vam se čini da nećete, morate razmisliti o bilo kakvom smanjenju mjesečnih troškova, koje će vam omogućiti bolji omjer prihoda i rashoda i život bez minusa.

Redovito revidiranje finansijskog stanja (najmanje jednom u 6 mjeseci), omogućava Vam da steknete bolji uvid u promjenu Vaše sveukupne financijske situacije i na vrijeme te da intervenišete i spriječite eventualne finansijske probleme koji Vam prijete iza ugla

Odlučite li se pak da kreditom pokrijete minus, morate paziti da li ćete biti u stanju otplatiti kredit a da dalje ne trošite iznad svojih mogućnosti. Svakako se preporučuje da, kad već uzimate kredit u tu svrhu, svakako uzmete i osiguranje kredita, koje iznosi oko 7 posto od iznosa kredita i osigurava vam otplatu kredita u slučaju otkaza, bolovanja ili smrti. Nikad ne možete biti sigurni što donosi život i na ovaj način štititi sebe i svoju obitelj od dugova.

Prije nego se odlučite za podizanje novog kredita! Potrebno je da znate:

Uzimanje kredita za pokrivanje minusa može biti dobar način da bolje kontrolirate svoju potrošnju, ali samo pod uvjetom da nakon toga maksimalno kontrolirate od daljnjeg trošenja: a kada pokrijete minus, morate biti jako disciplinirani kako se ponovno ne biste doveli u prekoračenje. Prilikom uzimanja kredita morate računati i na dodatne troškove a to su troškovi javnog bilježnika, troškovi naknade banci (oko 1 posto), troškovi depozita.

Zato je potreban externi stručnjak izvan vašeg poduzeća ili porodice da sagleda stanje i da vas nauči kako da vaše financije budu uvijek u plusu!